“Vi burde antagelig lage vår egen plan for høsten, så vi ikke blir helt koko,” sa min kloke datter, etter å ha hørt statsministeren fortelle om de strenge smitteverntiltakene som regjeringen har satt opp på sin liste, men som de i det lengste håper å slippe å gjeninnføre. På pressekonferansen sa hun det ikke direkte, men det virket som om Erna Solberg ville forberede oss på det som kunne komme. Både på og mellom linjene var det en oppfordring som gikk igjen: folk må regne med å måtte oppholde seg mesteparten av tida i sitt eget hjem, også utover høsten og vinteren. Når en har tre symaskiner og opptil flere hyllemeter med stoff som står og roper på oppmerksomhet, kjennes det faktisk ikke så skrekkkelig truende å måtte oppholde seg hjemme, men rådet om å lage en plan var kanskje godt likevel? Jeg gjorde et forsøk, og endte med “10 punkter for syfolk som vil unngå å bli koko”…
- Nå er det tida for å gå igang med det syprosjektet du har hatt lyst til lenge, men aldri helt fått tid til. Det stoffet du kjøpte på den ferieturen den gangen, og som det egentlig aldri helt har passet å klippe i? Kanskje det er tida nå?
- Hvis du holder på med et vanskelig prosjekt, start med et lett et også… Mestringsgleden over å få til de små og pirkete detaljene kan kombineres med tilfredshet over å bli ferdig med noe i full fart
- Nettbutikkene er løsningen når det er ubehagelig å oppsøke fysiske butikker der folk er tett på hverandre. Under “Nyttig informasjon” her på denne hjemmesida finner du en oversikt over stoffbutikker på nettet i Norge. Stor variasjon og mye kunnskap – og de er veldig glade for besøk.
- Hvis du ikke vil lete deg gjennom ei lang liste med nettbutikker, så er du hjertelig velkommen til den du kan klikke deg rett inn på, når du er ferdig med å lese dette blogginnlegget. Kreativ mormor selger stoffene fra PaaPii Design i Finland.
- Rydd på sybordet før du begynner. Min erfaring er at det blir mer effektiv sying, og mindre rot i hodet, hvis alt ligger der det skal når jeg begynner.
- Øv på et stoff som det ikke er så farlig med, så vet du hvordan ting skal gjøres, før du setter saksa i det dyrebare stoffet. Det blir nesten alltid bedre ved andre gangs forsøk.
- 2020 er kanskje året for hjemmesydde julegaver? Du som vanligvis syr klær, kan prøve å sy vesker, toalettmapper eller kosedyr. Du som syr handlenett eller trekker om møbler, kan se om det ikke var moro å sy et plagg også.
- Du kan gå på kurs hjemme ved egen pc. Youtube er full av instruksjonsfilmer på alle språk – inkludert på norsk. Det varierer nok litt på filmferdighetene hos enkelte, men mange er veldig flinke til å forklare. Personlig har jeg sett meg ut skjortekurset til Symesterskapsvinner Tanja, som nå driver http://www.soemrom.com… – kanskje det er denne høsten jeg skal gå løs på mansjetter og kraver for alvor. Eller – kjøp eller lån ei sybok du har hatt lyst på lenge.
- Bruk sosiale medier enda mer aktivt – vis fram det du syr – og se hva andre legger ut. Det er inspirasjon å hente, og råd å få. Både nettbutikkene og de som lager mønstre har inspirasjonsgrupper på Facebook, der det legges ut mye fint.
- Og det siste og tiende punktet: Ha noe hyggelig å høre på mens du syr. Radio og symaskin er gode venner! Jeg hører på litt forskjellig – spennet er fra nyttige og faglige podkast “Sømmelig”, og den ikke fullt så faglige “Misjonen på P4 med Atle Antonsen og Johan Golden”. På NRK ligger fortsatt hele siste sesong av det engelske symesterskapet – og er jeg på jakt etter en ekstra dytt, lar jeg en av de episodene surre på pc-en i bakgrunnen
Så får vi se hva statsministeren sier neste gang hun kaller inn til pressekonferanse. Får vi beskjed om å holde oss hjemme, er det ikke syfolket det blir verst for… vi har en plan…