Denne høsten skal restehyllene med stoffene bli til klær! Den beslutningen tok jeg etter en høyst nødvendig rydderunde i husets kjelleretasje – der alle stoffene lagres. Jeg gjør som de andre flinke syfolka gjør: jeg tar vare på alle rester. Og syr en mye, blir bunkene med restestoffer tilsvarende mange! Men altså – nå skal de til pers! Prosjekt «Rester blir til klær» er satt igang – og jeg følger noen få, enkle prinsipper:
- Store stoffbiter blir utgangspunkt for klær til store barn
- Små biter blir klær til de små
- Dette kombineres med årets julegaveproduksjon, men jeg har også booket plass på et par kule steder jeg skal prøve å få solgt alle klærne.
- Jeg følger styringsprinsippet til husets autistgutt, og følger rekkefølgen i regnbuen – så saksa ble satt i de røde stoffene først
Jeg har tidligere blogget om unge syfolk som inspirerer – nå har jeg blitt med i fanklubben til en ny gjeng med ungdommer: Klimapilotene legger ut masse spennende og viktig på Instagram, og jeg lærer noe av dem hver eneste dag. Forleden hadde de en viktig gjennomgang av fordeler og ulemper ved verdens bomullsproduksjon: Fordelen med bomull er at den kommer fra plantebaserte naturfiber som brytes ned lettere enn f.eks oljebaserte stoffer som polyester eller akryl. Ulempene er at bomullen både gjødsles og sprøytes i store mengder, og ikke minst er vannforbruket i produksjonen enorm: Det trengs 2700 liter vann til ei bomullsskjorte….
Heldigvis har Klimapilotene et alternativ: Økologisk dyrket bomull betyr mindre gjødsling, ikke sprøyting og ikke giftige kjemikalier når stoffene farges. Kanskje best av alt: vannforbruket er 91% lavere enn for den tradisjonelle bomullsproduksjonen. Se etter GOTS-merket for å se om stoffene er økologisk dyrket, anbefaler de unge pilotene! Og da er nettbutikken til Kreativ Mormor og PaaPii Design er godt sted å starte. Her selges det bare økologisk dyrket bomull – og nå har også PaaPii fått på plass GOTS-godkjenningen.
Jeg startet med nettbutikk fordi jeg ville selge kvalitetsstoffer som er økologisk dyrket. Det er vel og bra – men det kan sløses med økologiske stoffer også. Derfor dette resteprosjektet – her skal så mye som overhodet mulig bli brukt. Først til klær – og så til lappetepper…. (Men det er en annen historie)