Min (til nå) største pepperkakeopplevelse hadde jeg i 2016. Da åpnet vi den nye jernbanestasjonen i Holmestrand, og som næringssjef i kommunen hadde jeg ansvar for at det ble feiret på skikkelig vis. Stasjonen skulle åpnes like før jul, og prosjektet «Jul og jernbane» så dagens lys tidlig på året. Den morsomste ideen kom sånn som gode ideer ofte gjør – litt sånn i forbifarta. «Vi burde egentlig laget et kjempelangt pepperkaketog», sa museets representant i komiteen…. Ja(!) – det burde vi! Og det gjorde vi!
De som bygget stasjonen sa ja, næringsforeningen syntes det var morsomt, skolene tok pepperkaketoget inn i «den kulturelle skolesekken», og familiebånd til det norske bakelandslaget ble utnyttet til fulle. Hele høsten ble det planlagt, og i november ble det stekt pepperkakeplater etter nøye utformede maler. Så ble vognene montert og pyntet .Det skjedde i klasserom, bedriftskantiner, skolekjøkken – og ikke minst hjemme hos folk. Over 1200 vogner kom inn til det som ble verdens lengste pepperkaketog. Lokomotivet var det bakelandslaget som sto for – og de hadde med seg et tips jeg har brukt i alle år etterpå. Hvis det passer veldig dårlig at det tar lang tid før glasuren stivner? Pisk luft inn i den først! Full fart i kjøkkenmaskinen! Den blir mye enklere å jobbe med – og den stivner fort! (Baksida er at den også tørker ut fortere enn melis som ikke er pisket – og fungerer den ikke helt som lim på store byggeprosjekter etter et par uker. Pepperkakehuset kan med andre ord ikke stå til langt ut på nyåret)
Stofftips 20 desember – husk at det er fri frakt i nettbutikken noen dager til
PaaPii kaller stoffet «Hilde and Seek» – jeg har oversatt det til «gjemsel» – for alle som er glade i farger og i katter!