Symaskin var det første jeg kjøpte da jeg flyttet hjemmefra, men i mange år ble den bare brukt til å legge opp gardiner, og til en og annen duk, pute eller løper i enkel lappeteknikk. Da barnebarna kom, endret et seg – og jeg kastet meg ut i «universet barneklær». Det ble et møte med stoffer med strech, overlockmaskin og morsomme mønsterbøker.
Her er noen av mine favoritter;
Kristin Thornæs har jeg skrevet mye pent om før, men det gjør ingenting å gjenta de ordene – bøkene hennes er – og har vært – viktige for veldig mange som har blitt med på den nye sybølgen. Jeg har brukt alle bøkene hennes, og har også satt stor pris på den innledende syskolen i hver av bøkene. For en som fortsatt ikke er helt fortrolig med kantbåndsapparatet, er det kanskje noen av klærne særlig i de tidligste bøkene som ikke har blitt sydd så mange ganger, mens det er andre mønstre som brukes igjen og igjen – og følger ungene oppover i størrelsene.
«Jubel og baluba» er varemerket til Ida Gravdal og Ane Sund. De samarbeidet med Kristin Thorsnæs i sitt første store bokprosjekt, og kom med sin egen bok i 2019. Det var ei bok syfolket ventet på! Jeg satte meg som mål å sy meg gjennom fra første til siste side, og kom ganske langt gjennom sommeren. Så passet ikke bokas innholdsfortegnelse helt med det de minste i familien trengte, så jeg måtte avslutte prosjektet før det var ferdig – men jeg hadde lært masse! Også Ida og Ane er flinke til å forklare – og de har mønstre som kan brukes litt om hverandre.
Så må jeg selvsagt ta med mønsterboka for barn fra PaaPii Design. Jeg hadde den lenge før jeg begynte å selge PaaPii-stoffer, og synes den kanskje er blant de beste på hverdagsklær. Der «Jubel og baluba» serverer lekre finkjoler med volanger og pyntekrager, velger PaaPii en noe mer «nedpå» stil, med tunikaer og topper som passer i barnehage og skole midt i uka. En kan kanskje si at de utfyller hverandre?
I en oversikt over mønstre jeg bruker mye, må jeg selvsagt også ha med Ida Victoria og «jerseykjolen med sving». Den har blitt et begrep for syfolk som syr både for barn og voksne. Kanskje er det fordi alle egentlig liker å svinge seg litt? Jeg vet ikke hvor mange jeg har sydd – men de er like morsomme hver gang – enten de skal være til en som ikke har lært å gå ennå, eller til ei skolejente. Ida Victoria har etterhvert utviklet en rekke mønstre som er gode å sy – også i faste stoffer. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Ønsker en å bevege seg ut av «jersey-verdenen» og over på de faste stoffene, er boka til Stine Skoli Ommedal «Sy Selv» et lurt sted å begynne. Stine har laget et grunnmønster som hun bruker som utgangspunkt for topper, kjole, bukser og kjeledresser. Hun forklarer godt og viser med bilder – noen av festkjolene til familiens tre-åring har boka hennes som utgangspunkt. Det første bildet til denne luka er en kjole sydd i fast bomull og etter mønsteret til Stine.
Helt avslutningsvis et nytt og et velbrukt: jeg har sydd «basic romperen» fra «Made by Runi» så mange ganger at jeg ikke lenger trenger å tenke mens jeg syr – hendene vet hva de skal gjøre. Ikke helt sånn ennå med bodymønsteret fra «Peek Aboo Shop» som jeg nylig ble tipset om – men det kommer nok til å komme, for det kjentes også riktig fra første gang jeg prøvde. Begge disse mønsterdesignere finner dere på Facebook og Instagram.
Stofftips 15.desember – fra nettbutikken som fortsatt har fri frakt
Stoffet heter «Steiner» og det kommer i flere farger – svart går igjen i alle. Her er det kombinasjoner med enten grått eller rust. Begge blir til lekre vinterklær – og mest til voksne, kanskje?