Idag er det Lucia, og selv i koronatider vil det nok bli opptog med hvite kapper, lys og glitter. I barnehagene der barnebarna mine går, har de gått over til led-lys – så de går i tryggere tog enn ungene mine gjorde. Her i familien snakker vi fortsatt om lukta av min datters brente krøller som spredte seg i barnehagen, da barnehagegutten med stearinlyset ikke holdt avtalt avstand i opptoget.
Ifølge legendene (og Store norske leksikon) var Lucia en romersk jomfru av god familie fra Siracusa på Sicillia som led martyrdøden under kristendomsforfølgelsene under keiser Diokletian i år 303. Hun skal ifølge legenden ha blitt angitt av sin hedenske trolovede og anklaget for å ha satt seg opp mot keiserens lover.I Norge har lucienatt eller lussinatt, natten til 13. desember, vært forbundet med mye overtro og onde makter. Den ble også kalt Lussi langnatt fordi man etter den gamle julianske kalenderen mente det var årets lengste natt, altså vintersolvern. Ifølge gammel folketro var alle slags onde krefter løs denne natten da lys og mørke kjempet om makten.
I årene vi bodde i Egersund lærte vi om «Lossi» som absolutt ikke måtte forveksles med Lucia – og der tradisjonen lignet litt på Haloween slik vi etterhvert har lært den å kjenne. Ungene i Sør-Rogaland kler seg ut og «går Lossi» – og får masse godteri og en og annen klementin.
Luciakostymene er av det greie slaget. Jeg har sydd kapper av gamle laken, og da jeg skulle være riktig avanser, tok jeg en runde i gangene på jobb og hørte om det var noen av de mannlige kollegene som hadde ei hvit skjorte de ikke trengte. En snill sjel ofret ei skjorte, og barnehagegutten fikk drakt til opptoget med tøff knappestolpe. Rask å sy – og praktisk med knapper som allerede var der.
Stofftips 13.desember – husk fri frakt i nettbutikken
PaaPii har flere grønnfarger i sin palett. Jeg er spesielt glad i den de kaller «skogsgrønn» som kan kombineres på mange vis. Lekkert med hvitt og svart, og mer spennede med rosa elelr rødt.