Jeg blir så glad av ungdommer som mener mye! Jeg blir enda gladere når ungdom setter i gang og gjør noe. Derfor er det så moro å følge – og lære av – de unge sy-og-redesign-profilene!
For en stund siden var jeg på kurs hos Mari Melilot. Det ble en søndag å leve på lenge. Vi hadde med egne prosjekter, og ble undervist og hjulpet med små og store utfordringer. Noen hadde sydd lenge, mens andre var helt nybegynnere, og måtte starte med å finne ut av hvordan en tegner av et mønster. Mari har en jordnær tilnærming til sying, og med utgangspunkt i bøkene hun har gitt ut, ga hun råd og praktiske tips til damer som i alder kunne vært mora hennes. Så gikk hun ned på kjøkkenet og laget suppe og kake av økologiske ingredienser til oss. Rundt bordet handlet samtalen bl.a om hvordan skaffe og sy av stoffer som er så miljøvennlige og «rettferdige» som mulig. http://www.melilot.no
Like før kurset hos Mari, hadde jeg vært på Sande bibliotek og hørt Ingrid Vik Lysne fortelle og vise hvordan en kan sy kjekke bruksklær av duker og dynetrekk, eller lage nye plagg av gamle. I salen satt det (også der) flest damer – i alle aldre. Noen noterte, andre stilte spørsmål, og mange ble igjen for å snakke etter at foredraget var ferdig. http://www.ingridviklysne.com
I disse dager starter den andre av «Ingridene» fra NRKs symesterskap – Ingrid Bergtun – en «reparasjonskanal» på Instagram, der hun samarbeider med Finn.no om å lære bort hvordan en kan fikse på klær, sånn at de kan leve lenger. Jeg smilte litt da jeg så at det første hun skulle lære bort, var hvordan en syr i en knapp som har falt av. Etter å ha sett den lille filmen, tenkte jeg at den var veldig smart. Det er jo faktisk på et så grunnleggende nivå en må begynne. Fikser du en knapp den ene dagen, kan du fikse et hull eller en søm som har gått opp den neste.
https://www.instagram.com/finnsta_offisiell/
Syfolket blir stadig fler, og ungdommene er en viktig årsak til det. Et av medlemmene i ungdomsrådet i Holmestrand fortalte meg at det var valgfaget «Redesign» som ble fyllt opp først på folkehøyskolen hun gikk på. På hjemmesida til husflidslaget i Oslo er det spesielle tilbud om kurs til ungdom som vil lære å sy om klær, og de driftige folka bak «Kakle» på Kongsberg har kurs spesielt rettet inn mot barn og unge. Lista er mye lenger – og poenget er det samme: det blir stadig fler unge som ser verdien av å sy egne klær, eller sy om de gamle de allerede har.
Når vi sitter midt i denne «sy-virkeligheten», blir det en blanding av trist og opprørende å se omfanget av delinger av et FB-innlegg som latterliggjør ungdommene som vil streike for klimaet. De av mine godt voksne FB-«venner» som deler dette nedlatende innlegget, skulle tatt seg en tur inn i syfolkets verden, så hadde de kanskje blitt litt klokere. Innlegget fra de «voksne» handler om at ungdommene som vil streike, egentlig ikke skjønner hva konsekvensene av kravene deres vil bli. Det tror jeg er helt feil. Stadig flere ungdommer skjønner hva det vil bety når vi skal spare klimaet. Og helt konkret, og med basis i syuniverset, betyr det bl.a at vi i den vestlige verden ikke kan kjøpe så mye klær som før. Det er helt greit! Derfor er helgas prosjekt å lage en pysj til familiens 2-åring av ei flanellsskjorte som er for liten til den som hadde den, men som fortsatt er myk og god!